תמ"א 38 יצרה עור וגידים לפני מספר שנים, אך הפעילות הענפה שלה, החלה בעת האחרונה.
חברות קבלניות רבות וקבלנים עצמאיים, מציעים שירות של ניהול תמ"א 38. כמו כן, בעלי הדירות יכולים להחליט על ניהול עצמאי של הפרויקט.
מטרת התכנית הזו היא לדאוג לעמידות מבני מגורים, מפני רעידת אדמה, אשר עתידה להתרחש במדינתנו.
הסיכון נמצא בכל אזורי הארץ ולכן, כל בניין מגורים אשר נבנה לפני 1980, צריך לעבור בדיקה ולבדוק, האם הוא עמיד או אינו עמיד בפני רעידת אדמה.
לתמ"א 38 תמריצים רבים כגון מתן היתרי בנייה, הוספת מעלית בבניין, שדרוג הלובי, חדר המדרגות וכולי.
כאשר הפרויקט מנוהל על ידי בעלי הדירות, הם אלו הנהנים מזכויות הבנייה. כאשר ניהול תמ"א 38 נמסר לקבלן או לחברה קבלנית, זכויות הבנייה ניתנות להם.
יש לציין כי המבנים הכלולים בתמ"א 38 הם מבני מגורים בלבד ואין התוכנית חלה על מחסנים או מבנים אחרים שאינם מאוישים באופן סדיר וקבוע.
מה נעשה עד כה בישראל, בפרויקט תמ"א? האם כדאי לנהל את הפרויקט באופן עצמאי או בשיתוף פעולה עם גורם נוסף? האם הצטרפות כרוכה בהסכמת כל בעלי הדירות?
תמ"א 38 – מה נעשה עד כה?
התובנה לגבי חשיבותה וכדאיותה של תמ"א 38 הופכת לברורה יותר ויותר, עם חלוף הזמן.
מלבד הידיעה כי חיזוק מבנה חשובה למניעת אבידות בנפש, ישנה הכרה בכדאיות הכלכלית של התוכנית.
מצב דברים זה מוביל את הציבור לקחת יוזמה ולברר אודות תמ"א 38 ובד בבד, החברות הקבלניות, מציעות את שירותיהן למימוש כל הזכויות להן זכאים בעלי הדירות.
בערים רבות בארץ וביניהן תל אביב, הרצליה, רמת גן וראשון לציון, הסתיימו פרויקטים רבים של תמ"א 38, באמצעות שיתוף פעולה עסקי בין בעלי הדירות בבניינים לבין חברות קבלניות.
כמו כן, פרויקטים אחרים ממתינים לאישור ויתחילו בקרוב.
יישום תמ"א 38 בערים אלה, משמעותו התחדשות אורבנית מדהימה, סביבת מגורים נעימה יותר, דירות משודרגות והנאה מהטבות נהדרות, אשר החשובה שבהן היא קורת גג בטוחה.
כאשר פונים אל חברה לניהול ומימוש תמ"א 38, נחסכת הדאגה ממימון עבודת החיזוק, שהרי החברה היא זו הנושאת בעלות הזו.
בתמורה לה, תקבל החברה את זכויות הבנייה.
אם מבקשים בעלי הדירות לשמור לעצמם את זכויות הבנייה, יצטרכו לממן את עלות הפרויקט בכוחות עצמם.
דרך עצמאית או שיתוף פעולה?
ניתן ליישם את תמ"א 38 בשתי דרכים שונות: באופן עצמאי או באמצעות שיתוף פעולה עם גורם נוסף.
בעלי הדירות יכולים להחליט האם לנהל את הפרויקט באופן עצמאי או שמא למסור את ניהול תמ"א 38 לחברה קבלנית או קבלן עצמאי.
היתרון המובהק בניהול עצמאי של בעלי הדירות הוא הרווח מבניית הדירות הנוספות, יתרון אשר לא קיים עוד, כאשר מוסרים את ניהול הפרויקט לגורם אחר.
אולם, ישנם יתרונות רבים אחרים, במתן מימוש תמ"א 38 לחברה או קבלן:
1. בדיקת התאמה: הצטרפות אל תמ"א 38 כפוף להתאמה של הבניין לתנאי הסף של הפרויקט.
כאשר מוסרים את הניהול לחברה חיצונית, מבצעת זו את כל הבדיקות הדרושות בהקשר זה, לרבות קבלת חוות הדעת הדרושה לקבלת התנאים של תמ"א 38.
2. עבודה מקצועית: כאשר חברה חיצונית מנהלת את הפרויקט, היא דואגת לכל האספקט המקצועי, כך שלבעלי הדירות נותר רק ליהנות מן התוצאה.
כאשר ניהול תמ"א 38 מתבצע באופן עצמאי, צריכים בעלי הדירות לאתר את בעלי המקצוע הטובים ביותר ולהשגיח על עבודתם, ללא שבידם הידע המקצועי הנדרש.
3. הטבות נוספות: בעלי הדירות אשר אינם מממנים את תמ"א 38 בכוחות עצמם, אינם מרוויחים מזכויות הבנייה, אך הם אינם משלמים עבור עבודות החיזוק, השיפוץ ושאר ההטבות שמקבלים במסגרת תמ"א 38.
יש לזכור כי שווין של ההטבות הללו הוא רב ומעלה את ערך הנכס באחוזים ניכרים.
מן האמור לעיל, אנו למדים כי לכל דרך ניהול, יש את היתרונות והחסרונות שלה. כל ועד בית יבחר את הדרך המתאימה לו, על פי השיקולים הרלוונטיים.
הסכמת הדיירים לפרויקט
ההצטרפות אל תמ"א 38 דורשת את הסכמתם של 66% מבעלי הדירות בבניין המגורים.
המשמעות היא כי אין הכרח לקבל את הסכמת כל בעלי הדירות, לשם יישום תמ"א 38.
עם זאת, רצוי לנסות ולקבל את ההסכמה הכוללת של כל בעלי הדירות, בכדי שמימוש ההטבות של התכנית, יהיה פשוט ויסתיים במסגרת לוח זמנים סביר.
ההסכמה אינה נדרשת רק לעצם ההצטרפות אל תמ"א 38, אלא גם לשם בחירת אופן ניהול הפרויקט, בחירת בעלי מקצוע ועוד.
פרויקט תמ"א 38 הולך ומתפתח ובערים שונות בארץ, נהנים בעלי דירות רבים מנכס מוגן מפני רעידת אדמה, שקט נפשי, סביבת מגורים נעימה יותר ודירה משודרגת.